Wortelkanaalbehandeling

1. Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Tijdens deze behandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

2. Kan dit met verdoving?
De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als de inhoud van wortelkanaal (pulpa. nog (gedeeltelijk. ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als dit al is afgestorven.

3. Kan iedere tand of kies worden behandeld?
Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies.

4. Heeft elke tand of kies evenveel kanalen?
Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen.

5. Wat is het verschil tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling?
Er is geen verschil: een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

6. Mijn zenuw is dood en ik heb geen pijn. Moet er dan toch een wortelkanaalbehandeling plaatsvinden?
Uw tandarts zal afgestorven tandweefsel verwijderen. Als afgestorven tandweefsel niet wordt verwijderd, kan een ontsteking zich in uw kaakbot ontwikkelen. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

Wortelkanaalbehandeling

Wanneer een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is of dreigt te ontstaan.
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel zit een kanaal dat gevuld is met zenuwvezels en kleine bloedvaten.
Door tandbederf, een lekkende vulling of door een harde klap op de tand of kies kan de inhoud van het wortelkanaal gaan ontsteken.

Vroeg signaleren
De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak geeft dit geen (pijn)klachten maar soms kan gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een signaal zijn.
Het belangrijk dat dit in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesignaleerd,omdat de bacteriën die vrijkomen bij deze ontsteking het kaakbot ‘besmetten’. Waarop dit gaat ontsteken. Dit kunt u herkennen wanneer een betreffende tand of kies bij het dichtbijten te hoog aanvoelt.


Gezonde kies

Onstoken kies

De behandeling
Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als de pulpa, het binnenste gedeelte van een tand of kies, nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Is de pulpa afgestorven dan is plaatselijke verdoving meestal niet nodig. De tand of kies wordt opengemaakt en de pulpa verwijderd. Daarna wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Om controle te hebben over het verloop van de behandeling zal de tandarts een of meer röntgenfoto’s maken. Ten slotte wordt de behandelde tand of kies (opnieuw) van een vulling voorzien. Na een wortelkanaalbehandeling is de tand of kies vaak zodanig verzwakt dat het noodzakelijk wordt om een kroon erop aan te brengen. Een tand of kies die op deze wijze wordt behandeld kan nog lange tijd mee.

1. De kies is opengemaakt.
2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje.
3. Situatie direct na de behandeling: de wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal
en de kies is (opnieuw) voorzien van een vulling.
4. Geruime tijd later: geen spoor meer van de ontsteking

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw tandarts.