Meestal willen kinderen al op jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed. Poets de tanden bij kinderen na tot ze tien jaar zijn. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen. Ook dan kan het geen kwaad als u af en toe controleert of de tanden en kiezen schoon zijn. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld tandplakverklikkers: een rode kleurstof in tabletvorm die tandplak zichtbaar maakt. Deze zijn te koop bij de drogist.
Tips bij het (na)poetsen:
- Poets vanaf vijf jaar tweemaal per dag met fluoridetandpasta voor volwassenen. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ‘juniortandpasta’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).
- Gebruik een speciaal tandenborsteltje voor de kindermond. Vervang de borstel als de haartjes niet meer op een lijn staan.
- Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen.
- Als u uw kind (na)poetst, is het van belang dat u goed zicht hebt in de mond en er voldoende steun is voor u en uw kind. Probeer uit welke poetshouding voor u het prettigst is. Ga bijvoorbeeld schuin achter uw kind staan. Als u met uw hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen uw bovenlichaam. Buig een beetje over uw kind heen, zodat u goed ziet waar u poetst. Of ga voor uw kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met uw ene hand, terwijl u met de andere poetst. Op deze manier kunt u goed zien waar u poetst.
- Besteed bij het napoetsen extra aandacht aan de achterste kiezen.
- Draagt uw kind een beugel die niet uit kan? Besteed dan extra veel aandacht aan het (na)poetsen. Tussen de beugel en de tanden en kiezen blijft namelijk gemakkelijk plak zitten. Vraag uw tandarts of mondhygiënist hoe u het beste kunt (na)poetsen.
- Gaat het tandvlees ondanks een goede poetstechniek bloeden? Of levert het (na)poetsen andere problemen op? Raadpleeg dan de tandarts of de mondhygiënist. Misschien heeft uw kind extra hulpmiddelen nodig.