Welke klachten kan ik krijgen na het trekken van een tand of kies?

De eerste twee dagen is het normaal dat u wat last krijgt van pijn, bloeding, zwelling of een beetje koorts. Deze klachten verdwijnen daarna geleidelijk.

Napijn
Na een tot drie uur raakt de verdoving uitgewerkt. Het is normaal dat u dan pijn krijgt. Zodra u merkt dat de verdoving uitgewerkt is, kunt u een pijnstiller nemen. Paracetamol heeft meestal de voorkeur: dat kunt u zonder recept kopen bij de drogist of de apotheek. Het kan ook zijn dat u een recept voor een pijnstiller meekrijgt van uw tandarts of kaakchirurg.

Nabloeding
Soms bloedt de wond na. Een spoortje bloed vermengd met speeksel is normaal. Stopt het bloeden na ongeveer twee uur niet vanzelf? Leg dan een dubbelgevouwen verbandgaasje of een opgerolde katoenen zakdoek op de wond. Bijt hier ongeveer een kwartiertje op of druk de plek waar het bloedt stevig dicht met uw duim. Houdt de bloeding niet op? Neem dan contact op met de tandarts of de kaakchirurg.

Koorts
Een beetje koorts na het trekken is normaal. Loopt uw lichaamstemperatuur op tot 39oC of daarboven? Neem dan contact op met de tandarts of de kaakchirurg.

Zwellingen
Soms zwellen de wang en de kaak op. Om dat te verminderen en deels te voorkomen, kunt u direct na het trekken uw gezicht wat afkoelen. Gebruik een coldpack of stop een paar ijsklontjes in een plastic zakje en doe ze in een washandje. Houd het washandje of het coldpack tegen uw gezicht op de plaats waar uw tand of kies is getrokken. De zwelling kan nog tot drie dagen na de behandeling toenemen, later blauw gaan verkleuren (bloeduitstorting) en vervolgens geel worden. Neem contact op met de tandarts of de kaakchirurg als de zwelling blijft toenemen.

Ontstekingen
Neemt de pijn na enkele dagen niet af? Of neemt deze duidelijk toe? Krijgt u ook een vieze smaak in uw mond? Dan kan er sprake zijn van een ontsteking van de wond. Het is dan verstandig dat u contact opneemt met de tandarts of de kaakchirurg.

Andere klachten
Soms gaat de mond moeilijk open en gaat het slikken moeilijk. Deze klachten duren doorgaans twee á drie dagen en nemen dan af.