Tandvleesproblemen

1. Mijn tandvlees is rood en bloedt bij het poetsen. Hoe komt dat?
Rood gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw hele tandvlees kan ontstoken zijn. De ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms nauw samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

2. Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?
Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen.
Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Een plakverklikker is een handig hulpmiddel om tandplak zichtbaar te maken.

3. Moet je tandsteen verwijderen, ik heb er geen last van?
Aan tandsteen hecht zich gemakkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert. Uw tandarts kan u adviezen en instructies geven voor een goede mondhygiëne. Ook kan uw tandarts de tandsteen verwijderen. Doet u niets aan ontstoken tandvlees dan kan dat risico’s met zich meebrengen die gevolgen kunnen hebben voor uw gebit.

4. Hoe zorg ik voor een goede mondhygiëne?
Een goede mondhygiëne houdt meer in dan tweemaal per dag uw tanden poetsen met een fluoridentandpasta. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers of ragers. Als deze ruimte erg klein is, kunt u beter flossdraad gebruiken.

5. Heeft roken effect op de conditie van mijn tandvlees?
Roken heeft behalve de bekende gezondheidsrisico’s ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking

6. Wat zijn pockets?
Als de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft bestaan, dan kunnen de vezels van het wortelvlies kapot gaan en wordt het kaakbot afgebroken. Daardoor ontstaat een verdiepte tandvleespocket die is gevuld met de tandplak en tandsteen. De ontsteking heet in dit stadium parodontitis. U kunt zelf geen plak en tandsteen uit verdiepte pockets verwijderen. De tandarts zal dit moeten doen.